Jatkuva
3. tou 2024
Maailmanlaajuinen Kick-off:
Frontline Plogging
Tulossa
30. tam 2025
Helsinki
Paratiisi vai helvetti
Ilmastonmuutos planetaarisena terveysuhkana
Blogi
1.11.2024

Marianne Kiskola: Sisäinen ilmastonmuutos – Sokrateen suodattimet

Etusivu
/
Blogi
/

Jos Kreikassa joku ei halua jatkaa pahansuopaa keskustelua kolmannesta osapuolesta, hän sanoo; ”Πού να ξέρω εγω?”. Vahvistaakseen sanomaansa, hän nostaa molemmat kädet torjuvasti eteen ja ylös. Lauseen voi kääntää sanatarkasti ”Mistä minä voin tietää?”, mutta joka tarkoittaa oikeastaan; ”Ei ole minun asiani sanoa.” Se tarkoittaa keskustelukaverille samaa kuin ”Turhaa jatkaa asian vatvomista, emme voi tietää asian laitaa varmaksi tai toisten ihmisten ajatuksia”. Asia on täten loppuun käsitelty ja myrkyllinen keskustelu on yhteisestä koodista lopetettu. Koodin opetti Sokrates aikoinaan.  

Aikaamme leimaa ”houkan puhe”. Voisiko Sokrateen opeista olla apua?

Sokrateen "Kolmen suodattimen testi" auttaa meitä käsittelemään tietoa ennen kuin jaamme sitä eteenpäin. Suodattimet ovat totuus, hyvyys ja hyödyllisyys. Läpäiseekö viestimme nämä testit? Jos eivät, kyseessä on turha horina, juoru tai jopa vihapuhe.  

1.suodatin: Totuus. Kun kuulet tarinan tai väitteen, pysähdy kysymään itseltäsi: Onko tämä varmasti totta? Oletko itse ollut paikalla? Oletko saanut tiedon luotettavasta lähteestä? Nykyisessä maailmassa, jossa huhut ja väärät tiedot leviävät nopeasti erityisesti sosiaalisen median kautta, on entistä tärkeämpää kyseenalaistaa kuulemamme ja näkemämme. Jääkö tarina sinuun vai jatkatko sitä? Oletko viisauden portinvartija vai houkanpuheen viestikapulan välittäjä?

Miksi ihmiset haluavat ehdoin tahdoin levittää juoruja tai loukkaavia tarinoita? Poikkeuksetta juorut perustuvat puutteelliseen tai vääristyneeseen tietoon, ja niiden levittäjä saastuttaa ilmapiiriä itsekkäistä motiiveista käsin: viihteen, huomion tai valtasuhteiden vuoksi. Epäluotettava kuiskuttaja haluaa olla porukassaan jotenkin ”tärkeä” ja ylentää itsensä. Samalla hän tulee alentaneeksi sekä juorun kohteen (ihmis)arvon toisten silmissä että kuuntelijansa itsensä tasolle.  

Sokrateen opetus on selvä: ilman totuutta puheella ei ole mitään arvoa.

2. suodatin: Hyvyys. Onko se, mitä haluat sanoa, hyvää? Edistääkö se positiivista ajattelua ja toimintaa?  

Hyvyys ei tarkoita, että kaikki pitäisi nähdä vaaleanpunaisten lasien läpi, mutta jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, kannattaako sanoa silloin mitään? Ennen kuin avaa suunsa, voi kysyä itseltään apukysymyksiä: Miksi kertoisin tämän? Mitä hyvää tämä tuottaa kenellekään? Usein loukkaavat tarinat kumpuavat ihmisissä piilevistä peloista ja epävarmuuksista. Me saatamme kokea, että toisten alentaminen nostaa meitä itseämme, mutta todellisuudessa se heikentää yhteisöllisyyttä ja tekee meistä itsekkäämpiä ja eristäytyneempiä. Vastakkainasettelu ei ole koskaan johtanut mihinkään hyvään.

3. suodatin: Hyödyllisyys. Sokrates kysyy meiltä: "Onko tämä tieto hyödyllinen?" Vaikka jokin tieto saattaisi olla totta ja hyvää, silläkin on väliä, kuinka se vaikuttaa meihin ja muihin ihmisiin. Onko tällä tiedolla mitään konkreettista merkitystä? Parantaako se elämääni tai toisten elämää?

Vihapuhe ja pelkoon perustuvat puheet leviävät usein siksi, että ne herättävät vahvoja tunteita – erityisesti pelkoa ja vihaa. Tällaiset puheet eivät kuitenkaan johda rakentaviin ratkaisuihin. Ne sulkevat ovet dialogilta ja yhteistyöltä. Sen sijaan, että vihapuhe auttaisi meitä kohtaamaan pelkomme, se usein vain syventää niitä. Tällaisessa ilmapiirissä ei ole tilaa avoimelle ja kunnioittavalle keskustelulle.

Vihapuheella on usein juuret ihmisten sisäisissä peloissa ja epävarmuuksissa. Kun kohtaamme jotain uutta, erilaista tai tuntematonta, pelkomme voivat johtaa meitä hyökkäämään sitä vastaan. Pelko luo illuusion siitä, että puolustautuminen hyökkäyksellä on oikeutettua. Ei ole.  

Sokrates ymmärsi, että viisaus ja rohkeus tulevat avoimuudesta ja halusta oppia – myös pelottavista ja haastavista asioista. Hänen dialogimenetelmänsä, elenkhos, perustui kysymysten ja vastausten vaihtoon, joka syvensi ymmärrystä ja toi esiin totuuden. Samalla tavoin mekin voimme torjua vihapuheen ja pelon dialogilla, jossa kysymme ja kuuntelemme ilman ennakkoluuloja.

Sokrateen malli opettaa meille viisauden, empatian ja yhteisöllisyyden arvoja, jotka ovat välttämättömiä kestävien suhteiden ja hyvinvoinnin rakentamisessa. Sokrateen suodattimien avulla voimme luoda kulttuurin, jossa vihapuhe ja loukkaava puhe korvataan rakentavalla dialogilla – ja pelot voivat muuttua mahdollisuuksiksi oppia ja kasvaa yhdessä.

Siispä perhekeskusteluihin, työpaikalle, sukulaisjuhliin: Ennen kuin kerrot tarinan, kysy itseltäsi: oletko itse kuullut asian, olitko paikalla, mitä sinä tästä hyödyt?

Ja sitten kerro tarina, joka tuo valoa maailmaan.

Kirjoittaja

Marianne Kiskola
Vieraileva blogisti

Lue seuraavaksi

14.10.2024

Marianne Kiskola: Sisäinen ilmastonmuutos – Dialogi

7.10.2024

Marianne Kiskola: Sisäinen ilmastonmuutos – innovaatio

24.9.2024

Onko CCU Suomelle hopealuoti?