Jatkuva
3. tou 2024
Maailmanlaajuinen Kick-off:
Frontline Plogging
Suositeltu
Blogi — Michael Roy
Kohti hyvinvointitaloutta: Mitä sosiaaliset yritykset voivat tarjota?
Blogi
29.5.2023

Mitä on ilmastoyrittäjyys?

Etusivu
/
Blogi
/

Yrittäjyystutkimuksen taustan omaavana ajattelen ilmastoyrittäjyyttä ennen kaikkea prosessina, jossa yrittäjät visioivat maapalloa vähemmän rasittavan tulevaisuuden, tekevät tarvittavat päätökset ja laittavat tuulemaan. Ilmastoyrittäjät ovat siis yhteiskunnan ja talouden muutosagentteja, jotka pyrkivät luomaan innovatiivisia ja kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin.

Yrittäjyys mielletään usein yksilökeskeiseksi toiminnaksi. Ilmastoyrittäjille on kuitenkin tyypillistä ajatella, että yrittäjyys on kaikkea muuta kuin soolourheilua. Ilmastoyrittäjillä on kyky houkuttaa ja koota yhteistyöhön erilaisia ihmisiä ja yhteisöjä, joiden voimavaroja yhdistelemällä ilmastonmuutosta torjuvien ratkaisujen tuottaminen on mahdollista.

Ilmastonmuutokseen liittyvien haasteiden ratkaiseminen onkin laajasti ajateltuna koko ihmiskunnan yhteinen ponnistus. Jokainen tähän ponnistukseen liittyvä yritys on ihmisten ratkaisukyvyn ilmentymä, joka tarjoaa rohkaisua ilmastoahdistusta potevalle.  

Ilmastoyrittäjyyden tuloksena markkinoille uusia tuotteita, palveluita, liiketoimintamalleja ja kokonaisia ekosysteemeitä, joiden avulla kyetään torjumaan ilmastonmuutosta. Esimerkiksi kestäviä viljelytekniikoita, vedensuodatusteknologiaa, älykkäitä ilmalaitteita, rakennetun ympäristön energiatehokkuutta edistäviä ratkaisuja, älykkään liikennesuunnittelun työkaluja tai jätehuollon innovaatioita. Eli konkreettisia tapoja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Ilmastoyrittäjyyteen sisältyy riski siinä missä yrittäjyyteen yleensä. Uuden luomisessa on aina mahdollisuus siihen, että lopputulos ei vastaa odotuksia, toiveita ja tarpeita. Tämä voi tarkoittaa taloudellisten menetysten lisäksi suuria pettymyksiä ja kolhuja siihen, mitä ihmiset yrittäjästä ajattelevat. Jos haluamme yhteiskuntina saavuttaa ilmastotavoitteemme, on tätä riskiä kyettävä vähentämään.

Riskien vähentäminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yritysten sääntely-ympäristö pyritään pitämään ennustettavana ja ylipäätään politiikka yrittäjyyttä edistävänä. Toiseksi sitä, että yrittäjien tukena on vähintään sama henkinen ja mielenturvaverkosto kuin työntekijöillä. Ja kolmanneksi sitä, että yrittäjyydestä puhutaan kannustavasti - eikä varsinkaan ripotella konkurssin tehneitä lehtien palstoilla tai sosiaalisessa mediassa.

Ilmastoyrittäjyys on saanut kasvavaa huomiota viime vuosina, kun yhä useammat yrittäjät ja sijoittajat ovat kiinnostuneita kestävästä kehityksestä ja ympäristöystävällisistä ratkaisuista. Tästä positiivisesta kehityksestä on mahdollista pitää kiinni, sillä ilmastonmuutostoimiin liittyy suuria liiketoimintamahdollisuuksia. Tämä kuitenkin edellyttää paitsi edellä mainittua riskien vähentämistä myös ilmastoyrittäjyyden edellytyksistä huolehtimista niin rahoituksen kuin tuotantokapasiteetin kannalta.

Olennaista on siis ilmastoyrittäjyyden ekosysteemin rakentaminen. Juuri sitä me olemme osaltamme rakentamassa Frontline Forum 2023:ssa - tule sinäkin mukaan!

Kirjoittanut: Iiro Jussila, Stamenio Oy

Frontline Forum 2023 järjestetään Olavinlinnassa 14.7.2023 klo 10 alkaen yhteistyössä Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa. Päivän kruunaa höyrylaivaristeily Saimaalla ja oopperan ystäville on tarjolla 25 % alennus illan Romeo ja Julia -esityksen lipun normaalihinnasta!

Kirjoittaja

Vieraileva blogisti

Lue seuraavaksi

20.12.2024

Oikeudenmukainen siirtymä yhdistää ylätason tavoitteet ja työelämän konkretian

11.11.2024

Työyhteisöt kestävän tulevaisuuden rakentajina

1.11.2024

Marianne Kiskola: Sisäinen ilmastonmuutos – Sokrateen suodattimet