Jatkuva
3. tou 2024
Maailmanlaajuinen Kick-off:
Frontline Plogging
Suositeltu
Blogi — Heli Clottes Heikkilä
Työyhteisöt kestävän tulevaisuuden rakentajina
Blogi
25.3.2024

Yritysjohtajat demokratian puolustajina - oletko mukana?

Etusivu
/
Blogi
/

Demokratia on tällä hetkellä vaikeimpien haasteiden edessä sen jälkeen, kun "kansan hallitus, kansan toimesta, kansan puolesta" esiteltiin vaihtoehtona kuninkaille ja itsevaltiaille. Autoritaariset liikkeet nostavat voimakkaasti päätään, emmekä voi pitää itsestään selvänä, että demokratia voittaa länsimaissa käynnissä olevan taistelun. Siksi on tärkeää, että jokainen meistä tekee oman osansa demokratian puolustamiseksi sekä yksilöinä että yhteisöinä.

Demokratiassa valta kuuluu moniääniselle yhteisölle. Kun kaikkien ääni ja osallistuminen on tärkeää ja asioista keskustellaan avoimesti ja suoraan, eri ihmisten näkemykset, arvot, kokemukset ja taidot voidaan valjastaa rikastuttamaan ja rakentamaan kestävää yhteiskuntaa. Inhimillinen potentiaali sen sijaan menee hukkaan, kun ihmisten on sopeuduttava diktaattorin määrittelemään todellisuuteen ja vaiettava, kun he ovat eri mieltä.

Siksi ei ole lainkaan yllättävää, että demokraattinen yhteiskunta on talouskasvun ja siten kansalaisten taloudellisen hyvinvoinnin kannalta parempi kuin totalitaarinen järjestelmä. Suhteiden, tiedon, taitotiedon ja pääoman kertyminen on nopeampaa vakaassa, lakeja ja ihmisten oikeuksia kunnioittavassa toimintaympäristössä kuin epävakaassa toimintaympäristössä, jossa omistusoikeudet ovat epävarmoja. Yksilöitä, tiimejä ja perheitä motivoi enemmän yrittäjyyteen ja yrityksiä investointeihin, kun toimintaympäristö on ennustettavampi ja voi luottaa siihen, että voi itse nauttia työnsä ja investointiensa hedelmistä ilman pelkoa siitä, että kleptokraatit käärivät voitot tai ottavat koko omaisuuden itselleen.

Yhteisen tahdon ja tavoitteiden varaan rakennetun hallinnon uskotaan yleisesti ottaen vaativan kansalta laajempaa oikeutta ja suojelevan paremmin yksilöiden ja vähemmistöjen oikeuksia kuin eripuraa lietsovan ja sortavan hallinnon. Tätä ei kuitenkaan pidä pitää itsestäänselvyytenä. Autoritaaristen liikkeiden menestyksen perusta on vakuuttaa riittävän suuri osa väestöstä siitä, että asiat ovat huonosti ja rappiolla ja että he ovat nykyisen järjestelmän uhreja. Epätoivon kasvaessa diktaattoriksi pyrkivän henkilön voi olla yllättävän helppoa johtaa kansaa harhaan, jotta se antaisi kaiken vallan hänelle. Vallankumous on mahdollinen, jos tarpeeksi moni uskoo wannabe-diktaattorin ajatuksen siitä, että "maailmanne on rikki ja vain minä voin korjata sen". Harva saattaa olla tietoinen siitä, että kyseessä on peruuttamaton päätös. Valtaan päässyt diktaattori lakkauttaa nopeasti demokratian kannalta olennaiset instituutiot, jotka voivat kyseenalaistaa hänen legitimiteettinsä ja palauttaa vallan takaisin kansalle.

Jos me, jotka elämme demokraattisissa maissa, haluamme jatkossakin valita omat polkumme, osallistua päätöksentekoon, nauttia oikeudenmukaisesti työn ja yrittäjyyden hedelmistä ja pitää kiinni siitä, mikä meille kuuluu, meidän on puolustettava demokratiaa ja kehitettävä järjestelmää yhdessä. Vain näin voimme säilyttää ne oikeudet ja mahdollisuudet, joita demokratia ja demokraattiset yhteiskuntamme meille tarjoavat. Kun demokratia järjestelmänä on vaikeuksissa, tarvitaan vahvaa kansalaisuutta eli sitä, että jokainen meistä ottaa vastuun siitä, millaisessa yhteiskunnassa elämme.

Demokraattisen tulevaisuuden muotoilussa tarvitaan myös vahvaa johtajuutta. Nykyään yritysjohtajilla on korostunut sosiaalinen vastuu - työpaikkademokratian ja hyvän organisaatiokansalaisuuden edistäjinä sekä kansalaisyhteiskunnan rahoittajina tehokkaan ja vastuullisen hyväntekeväisyyden kautta. Lisäksi yritysjohtajia kehotetaan näyttämään esimerkkiä siitä, mitä hyvä kansalaisuus käytännössä tarkoittaa. Kun yrityksillä on todella kaunopuheinen tarkoitus ja merkitykselliset arvot, miksi yritysjohtajat olisivat hiljaa yhteiskunnallisessa keskustelussa? Yritysjohtajat voivat puhua asioista, joista muut vaikenevat - olipa syynä sitten poliittinen peli, pelko tai yksinkertaisesti halu miellyttää tiettyjä viiteryhmiä. Rohkeita havaintoja ja mielipiteitä tarvitaan, sillä toimiva yhteiskunta tarvitsee rehellistä ja rakentavaa vuoropuhelua, aivan kuten toimiva työyhteisö.

Ehkä kiireellisintä juuri nyt on, että yritysjohtajat osoittavat vahvaa tukea demokraattiselle järjestelmälle ja osallistuvat aktiiviseen keskusteluun sen kehittämisestä. Tämä koskee yritysten johtajia kaikissa demokraattisissa maissa, joiden organisaatiot ovat yhteydessä toisiinsa erilaisten arvoketjujen kautta. Yritysjohtajilla voi olla myös tärkeä rooli myönteisten asioiden ja resurssien esiin tuomisessa ja ratkaisukeskeisten, osallisuuteen perustuvien visioiden viestinnässä, jotka edistävät ihmisten uskoa yhteiseen tulevaisuuteen. Lähestymistapa voi olla empatiaa ja toivoa kaikille.

Avainkysymys on - oletko mukana?

Kirjoittanut
Iiro Jussila


Iiro Jussila on Frontline Forumin perustaja. Hän on taustaltaan johtamisen ja organisaation professori LUT-yliopistossa (Suomi), jonka erikoisala on systeeminen muutos. Hän on julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleita yrittäjyyden ja omistajuuden muodoista yritysorganisaatioissa, demokraattisten periaatteiden soveltamisesta työorganisaatioiden hallinnassa ja johtamisessa sekä hyvän organisaatiokansalaisuuden asenne- ja motivaatiotaustoista. Työyhteisön kehittäjänä ja johdon valmentajana Iiro Jussila on luonut organisaatioihin toimintamalleja, jotka lisäävät henkilöstön osallisuutta ja nostavat henkilökohtaista vastuunottoa työstä ja liiketoiminnasta.

Oletko kiinnostunut Frontline Forumista?

Seuraa profiiliamme ja käy verkkosivuillamme, niin saat tietoa tapahtumistamme ja mahdollisuuksista osallistua maailmanlaajuisesti. Älä myöskään epäröi ottaa yhteyttä kirjoittajaan, jos haluat löytää keinon osallistua taisteluun demokratian puolesta.

Avainsanat

#demokratia #ääni #osallistuminen #Ihmistenhallitus #demokraattisetperiaatteet #kansalaisuus #työpaikkademokratia #organisaatiokansalaisuus #demokratiajohtajuus #demokratiajohtajuus #vapaatyö #empatia #toivo #pelko #erottelu #diktatuuri #diktatuuri #autoritäärinen #autoritäärinen

Kirjoittaja

Vieraileva blogisti

Lue seuraavaksi

1.11.2024

Marianne Kiskola: Sisäinen ilmastonmuutos – Sokrateen suodattimet

21.10.2024

Kulutusyhteiskunta: Elämä täynnä valintoja

14.10.2024

Marianne Kiskola: Sisäinen ilmastonmuutos – Dialogi